De art journal om herinneringen vast te leggen

Een art journal is te vergelijken met de schoolagenda van vroeger. Deze zaten vaak volgeplakt met afbeeldingen van je favoriete popgroep, artiesten of acteurs. Misschien dat je dat zelf vroeger ook wel deed. En maakte je daarbij ook tekeningen met pen, potlood of typex. Eigenlijk is een art journal precies dat, maar dan uitgebreider. Het is, net zoals de agenda, een boekje waarbij je de creativiteit helemaal de vrij loop kunt laten gaan. 

En op welke manier? Dat is aan jou. Je kunt van alles bedenken, maar dan is het wel even goed om te kijken naar het materiaal van je journal. Heb je nog geen idee of wil je wat extra inspiratie? Scroll dan alvast helemaal naar onderaan deze pagina. Daar delen we een paar handige tips hoe en waar je inspiratie kunt opdoen.

Welke art journal kiezen?

Feitelijk kun je van elk schetsboekje een art journal maken. Alleen is het materiaal wel belangrijk. Stel je wilt aan de slag met aquarelverf, dan levert dat veel minder mooie resultaten op als je dat in een willekeurig boekje doet met dun papier. Beter is om te kiezen voor speciaal papier als mixed media en aquarelpapier.

Wil je puur gaan tekenen met potlood of met een pen? Dan is een schetsboekje weer beter. Wil je ook gaan verven? Dan zul je weer wat dikker papier nodig hebben. Maar wat je ook kunt doen – en wat velen ook voor kiezen – is om houtskool voor je art journal te gebruiken. HIer maak je de meest bijzondere schetsen mee. En natuurlijk zijn er nog de ‘ouderwetse’ stiften in elke kleur die je je maar kunt bedenken. Maar ook hier is iets dikker papier wel aan te raden. Het kan gebeuren dat het doordringt op de onderliggende pagina, en dat is natuurlijk eeuwig zonde.

Het onderwerp van je journal

Erg leuk dus, zo’n art journal. Maar waar begin je? Dat kan inderdaad lastig zijn. Misschien heb je al wel ideeën maar weet je nog niet hoe dat tot uiting moet komen. Het klinkt cliche: maar begin gewoon. Het is jouw werk en er is dus geen goed of fout en er zijn geen regels. Alleen die jij jezelf oplegt. Heb je nog geen idee waar je met je journal naartoe wilt? Dus een onderwerp of invalshoek? Een paar voorbeelden:

  • Dagboek
  • Herinneringen 
  • Muziek

Dagboek

Een mooi voorbeeld van hoe je een art journal kunt inrichten, is een dagboek. Dat kan in woorden. Hele zinnen of kernwoorden. Of zoek een paar sterke quotes op die jouw gevoel op dat moment het beste verwoord. Die quote kun je ergens vandaan halen, of zelf samenstellen met uitgeknipte letters uit magazines of kranten. En plak daarbij alles waarvan jij denkt dat dat past bij wat je wilt vertellen. En echt, dat kan van alles zijn. Een herfstblaadje, een bioscoopkaartje of een servetje van dat ene leuke restaurant. 

Herinneringen

Of je maakt een boek met allerlei herinneringen die je bijzonder vindt of indrukwekkend. Je kunt daarvoor ook heel goed verf gebruiken. Of ook dat servetje of een etiket van de fles wijn die je op je eerste date samen hebt leeggedronken. En daaromheen kun je de herinnering nog meer vormgeven met van alles wat maar in je opkomt. Je hoeft natuurlijk ook niet alle materialen te gebruiken. Leg het even weg in een doos en pak het er later weer bij. Als er weer een onuitwisbare herinnering opduikt. Of misschien vind je het lekkerder om met verf te wer. Op die manier is het ook niet een kwestie van een art journal kopen, maar een herinneringsboek maken.

Muziek uitbeelden

Een derde voorbeeld is om muziek uit te beelden. Muziek doet vaak iets met je. Het raakt je (of juist niet). Beeld dat uit in je art journal. Maak er een collage van. Of gebruik weer die knipsels uit kranten om een bepaalde zin uit het nummer te noemen. Of in een kernwoord te noemen wat het is waarom dat muziekstuk je zo raakt. 

Inspiratie opdoen voor art journal 

We leven in een digitaal tijdperk en dus zijn er eindeloze mogelijkheden om inspiratie op te doen voor je art journal. Denk aan YouTube of Pinterest. Maak bij de laatste een bord aan en verzamel alle gevonden ideeën.Handig om later nog eens te raadplegen.

Plaats een reactie