Joomla website templates (of WordPress)

De meeste joomlasites worden voorzien van standaard of gratis templates. Daar is ook niets mis mee maar voldoen vaak niet aan uw eisen voor wat betreft kleur, indeling en logo. Een template maakt uit hoe u site er uit ziet, bijvoorbeeld kleuren, indeling, lettertype, etc. Om op te vallen is het vaak van belang om een rustig uiterlijk te creëren voor uw site die overzichtelijk in elkaar zit. Uw bezoekers moeten niet minuten lang moeten zoeken naar uw telefoonnummer en overige contactgegevens. Uw site is een verlengde van uw visitekaartje. Wat is het doel van uw website, verkoop, naamsbekendheid, producten promoten of bereikbaarheid van uw bedrijf of instelling? Met al die zaken dient rekening gehouden te worden en begint vaak al met het kiezen van een juiste domeinnaam. Het begin van een goed werkende website is een goede domeinnaam die mooi terug kan komen in uw template. Lange laadtijden zorgen voor wegklikken. De gemiddelde website bezoeker is nou eenmaal gehaast. Foto’s als logo wordt door mijn sterk afgeraden omdat die niet goed om te zetten zijn in snelle extensie zoals .dng Dit heeft te maken met het omzetten naar vectortekening van uw logo. Bij foto’s is dat niet zo’n goed idee.

Meerdere joomla templates op een site

Hansnl.nl is in het bezit van tools om zo’n template voor uw joomla website te maken of aan te passen. In welke stijl u ook maar wenst. Met behulp van b.v. artisteer is heel veel mogelijk en krijgt uw site een exclusieve uitstraling. Menustructuren, logo’s of bedrijfskleuren, alles is aan te passen naar uw wensen. Natuurlijk wordt rekening gehouden met responsivieteit, het gebruik door bezoekers via mobiele telefoons, tablets etc. Ook dan moet uw site er goed uit zien. Een eventuele verbinding met de vele social media is natuurlijk ook mogelijk. Het is ook mogelijk om een door u uitgekozen template op het www helemaal aan te passen of helemaal bij nul te beginnen. Tevens is het in joomla goed mogelijk om gebruik te maken van verschillende templates en op die manier pagina’s totaal verschillende uitstralingen te geven op uw site. Pagina’s en menuverwijzingen kunnen toegewezen worden aan bepaalde templates maar ook bepaalde modules kunnen aan of uit gezet worden naar uw wensen. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om op een goede manier om te gaan met verschillende joomla templates dat uw smaak en wensen bijna altijd te realiseren zijn.

Joomla template kopen, zelf maken of aanpassen

Indien u een joomla template koopt moet rekening gehouden met de aanpasbaarheid van de template. Soms komt het voor dat gekochte templates zichzelf updaten met de nieuwste technieken. Op zich is dat natuurlijk heel goed maar heeft ook zijn nadelen als je niet weet wat er geupdated wordt. Stel u hebt in het CSS wijzigingen of aanvullingen aangebracht. De template wordt automatisch geupdated en uw wijzigingen zijn daarmee vaak verloren. Het is daarom van belang dat een aangepaste CSS als custom file wordt opgeslagen zodat de aangebrachte wijzigingen en aanvullingen niet verloren gaan bij een update. Een template geheel zelf gemaakt heeft daar geen last van maar de moderne technieken die gebruikt worden met het maken van een template zijn zo gecompliceerd dat beter besloten kan worden gebruik te maken van bestaande templates en deze aan te passen. Een template zelf maken in bijvoorbeeld Artisteer heeft als voordeel dat er niet automatisch wordt geupdated en uw instellingen het zelfde blijven zolang u uw template niet veranderd. Artisteer is een mooi programma voor het maken van joomla templates maar heeft ook zijn nadelen. Men moet goed weten hoe om te gaan in de backend van joomla om alles goed af te stellen bij gebruik van een Artisteer template. Ander nadeel is dat mac gebruikers geen gebruik kunnen maken van Artisteer, dit programma is er alleen voor Windows. De in het verleden uitgebrachte versies van Artisteer voor MAC werkten bijzonder slecht en veroorzaakten crasches. Op moment van schrijven zijn er nog geen versies voor MAC beschikbaar van Artisteer.

Artisteer templates
Het gebruik van verschillende artisteer templates in uw joomla website kan heel veel voordelen met zich meebrengen. Immers kiest u voor een mooie banner op de openingspagina van uw website maar neemt die wel erg veel plaats in beslag dan kunt u kiezen om die banner alleen op de homepage te laten zien of u kiest voor een andere template voor bepaalde pagina’s omdat de layout dit vereist. Webshops kunnen beter weer gegeven worden zonder veel poeha er omheen om de producten beter in beeld te brengen. Daarom is het van het grootste belang dat voor begonnen wordt met het maken of aanpassen van een template bekend is wat het eindresultaat van de website moet zijn. Overigens zitten de standaard geïnstalleerde templates bij een joomla installatie ook goed in elkaar. Je kunt online ook zoeken naar een telefoonnummer van een webdesigner voor extra hulp.

Lettertypes op een website

Een veel gemaakte fout in het maken van templates is het gebruik van lettertypes die niet ondersteund worden door browsers. Het kan zijn dat u eigen gekozen lettertype mooi past bij de uitstraling van uw website maar het is maar de vraag of dit lettertype dan ook wordt weergegeven door de browser die de bezoeker van uw website ondersteund. Het is daarom aan te raden altijd gebruik te maken van de standaard beschikbare lettertypes. Natuurlijk is het mogelijk om dit uit te breiden en in te bouwen in uw site maar het is dan altijd nog de vraag of dit in andere browsers goed ondersteund wordt. IE gaat nou eenmaal anders om met websites dan bijvoorbeeld Safari of Google Chrome.

Plaats een reactie